• Degradatie
  In klas 2C spelen in het seizoen 2021-2022 slechts dertien clubs. Dat ongelijke aantal heeft voor de clubs in de regio Den Haag, Leiden en het Westland enkele consequenties.
  In tegenstelling tot de niet afgemaakte competitie van vorig jaar degradeert aan het einde van dit seizoen de nummer 13. Om de nacompetitie voor degradatie naar de derde klas spelen de nummers 11 en 12 met de zes periodekampioenen uit de derde klassen A en B.
  Normaal gesproken zou dat om één promotieplaats gaan tussen de acht in de nacompetitie uitkomende ploegen. Maar om weer een gelijk aantal ploegen in 2C te krijgen zouden naast de kampioenen volgend jaar mogelijk twee van de acht ploegen kunnen promoveren.

  Overstappen voor vrijdag a.s.
  Er is echter nog een andere mogelijkheid. Voor 1 oktober  a.s. moeten zondagverenigingen aangeven of ze horizontaal van de zondag naar de zaterdag overstappen, d.w.z. dat ze in dezelfde klasse op zaterdag blijven spelen. Voorheen zakte een overstappende vereniging af naar de kelder van het amateurvoetbal. Van onderuit startte dan een meestal opzienbarende opmars naar de hogere regionen (bijvoorbeeld SC Feyenoord AV ging van de vierde klas naar de Hoofdklasse)

  Het is nu al zeker dat er een flink aantal verenigingen in de Haagse/ Delftse regio die stap zal nemen: Wilhelmus, HVV, Laakkwartier, RKDEO,  Wippolder, Full Speed, en recent ook Concordia en Meeuwenplaat uit  klas 2 D. ( dat zijn maar liefst acht teams uit één klas).  Ook in West 2 klas 2C gaan Foreholte en Esto over. Andere clubs nemen deze week misschien nog een beslissing. De voetbalzaak ligt op zondag helemaal op z’n kont. Denkt men bij Excelsior ‘ 20 nu niet dat ze beter nog een jaartje hadden kunnen wachten met overstappen? Dan had de club  in de 2e klas kunnen instappen i.p.v. nu in de vierde klas  waaruit het moeilijk omhoog promoveren is met een club als Victoria ’04.

  Het is niet waarschijnlijk dat de tweede klas zaterdag volgend jaar zal worden uitgebreid naar zestien clubs, zoals dat in de Hoofdklasse het geval is. Daarvoor ontbreken de speeldagen, als men de districtsbeker vóór de competitiestart plant en pas in september begint.
  Dat wordt een mooie puzzel voor de KNVB. Komt er misschien een hele nieuwe klas bij. Dat kan een  heel aantrekkelijke Haagse- Delftse en Westlandse poule worden: de Solexcompetitie, goed voor het klimaatakkoord.

  Nacompetitie voor promotie naar de eerste klas.
  Omdat in dit seizoen in klas 2C (waarin SVC'08 speelt) elke week een vereniging een vrije dag heeft,  is het niet mogelijk om de oude regeling van de nacompetitieplaats te hanteren. Daarin werd de eerste plaats na respectievelijk 8, 9, en  9 wedstrijden toegewezen aan de hoogst eindigende club in die periode. Maar dan moeten alle teams evenveel wedstrijden hebben gespeeld.

  De KNVB-regeling bij een klasse met 13 clubs (zoals West II, 2C) is anders. De eerste periode omvat alle wedstrijden van de eerste speelhelft (dus 13). Dat gebeurt ook na de tweede competitiehelft van 13 wedstrijden. De derde nacompetitieplaats wordt dit seizoen in 2C aangewezen met de hoogste eindigende ploeg in de rangschikking. Hoewel het voor de hand ligt dat de kampioen één van de periodetitels pakt, zou nummer 3mogelijk zelfs nummer 4 in de rangschikking daarvoor ook in aanmerking komen.
  Toch wel fijn dat clubs het weten nu de competitie van start is gegaan.

  Door: Cees van der Pol

  Bron: waterwegsport.nl