Interview met Harold Tjaden (Hoofd Jeugdopleiding)
SVC'08
Print

Interview met Harold Tjaden (Hoofd Jeugdopleiding)
Datum nieuwsbericht: 08-01-2018

Interview met Harold Tjaden (Hoofd Jeugdopleiding)

Ouders, jeugdleden en ieder die de jeugdafdeling van SVC8 volgen,
Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat Harold Tjaden de eerste stappen zette in de richting van de functie van Hoofd Opleidingen bij SVC'08. Na een periode van een aantal maanden in het begin van 2017 waarbij Harold nog trainer van Westlandia 2 (zondag) was, begon het per 1 juli allemaal officieel. Harold's visie en werkwijze heeft hij eerder kort samengevat in de presentatiegids voor het lopende seizoen. Inmiddels zijn we weer bijna een half jaar verder. Tijd om eens d.m.v. een volgend interview te kijken hoe het Harold bij SVC vergaat.

Namens de TC,
Cor Mooijman


Heb je het naar je zin als Hoofd Opleidingen?
"Jazeker! Ik heb het prima naar mijn zin in deze functie. Een paar jaar geleden dacht ik nog als trainer te willen doorstoten op het hoogste amateurniveau en heb ik mijn TC1-diploma gehaald, maar ineens zei mijn gevoel dat ik de dingen moet doen die ik leuk vind. Ik ben ook niet gebeld door SVC’08, ik ben zélf naar binnen gestapt en heb in de kantine Arie Harteveld aangesproken. ‘Hi Arie, alles goed? Ik wil hier Hoofd Opleidingen worden’. Ik heb een gesprek gevoerd in Van der Valk met Cor Mooijman, Jaap Lolkema en Rob de Roo en we waren er snel uit. Daarna nog een voorstelrondje langs Piet Overduin, de voorzitter, Marien de Jong, de penningmeester, Arie Harteveld, de secretaris en dat was allemaal heel positief. Daarna ben ik wel nog door andere clubs gebeld. Mooie clubs ook, maar ik ben nou eenmaal trouw aan afspraken"

Hoe is je aanpak in het afgelopen jaar geweest om SVC'08 je 'zo snel mogelijk eigen te maken'?
"Ik heb de eerste maanden veel gekeken, over de schouders heen van anderen. Bewust op de achtergrond gebleven. Veel vragen gesteld. Ik zie als ik op een doordeweekse avond langs de velden loop heel veel jeugdspelers met plezier voetballen. Daar kan ik in m’n eentje in alle stilte langs de lijn enorm van genieten. We doen het toch voor die gastjes en die meiden, hé? En ik ben een observator, dus ik hoor en zie dan heel veel als ik langs al die trainers, ouders en spelers loop. En we doen het goed. De trainingen zijn strak georganiseerd, ik zie dat de trainers zich goed voorbereiden. Er is een enorme betrokkenheid bij onze trainers, en hopelijk blijven zij voor onze club behouden. Ik zie steeds minder wachtrijen op de trainingen. Voetballen leer je door te voetballen. Van in een rij staan, leer je in een rij staan. En van rondjes lopen leer je rondjes lopen, dat vind ik niks. Laat ik het zo zeggen, de complimenten die ik krijg voor hoe onze trainers de spelers leren voetballen en plezier geven, overstijgen het handjevol klachten ruimschoots.
Dat komt denk ik ook doordat we de TwinGames hebben gehouden en begin juli al de voorlopige teams hebben samengesteld. Dus na de vakantie konden we in alle rust opstarten. We hebben nauwelijks klachten gehad en brandjes hoeven blussen. Nu konden we de kwaliteit en de organisaties van de trainingen verbeteren. Daar worden de spelers beter van. Ik zeg altijd maar: de aandacht moet gaan naar het héle bos dat in stilte groeit, niet naar een paar omvallende bomen die veel lawaai maken."

Eind vorig seizoen behaalde maar liefst 16 SVC'08-jeugdtrainers hun diploma Pupillentrainer

Hoe gaat het met de jeugd van SVC'08?
"We doen kleine stapjes vooruit, en dat is prima. Ik vind het belangrijk dat trainers naar eigen inzicht trainingen geven en hun spelers beter maken. Door op het veld met ze mee te kijken kan ik ze tips geven, ze kunnen ook altijd om tips vragen. Op die manier probeer ik draagvlak te creëren, de trainers moeten de tips alleen toepassen als ze die écht waardevol vinden. Ik denk dat ik daarmee hun, laten we zeggen ‘gereedschapskistje’ voller maak. Daarmee beoog ik dat als ik weer bij SVC’08 vertrek, het hún gereedschappen zijn geworden. Ik ben ervan overtuigd dat dat op lange termijn veel meer rendement oplevert dan wanneer ik een beleidsplan schrijf en over ze uitstort met de opdracht ‘vanaf nu gaan we het zó doen’. De coachbaarheid van de trainers bepaalt het tempo waarin wij ons als jeugdopleiding verbeteren. We gaan nu doorstappen naar meer uniformiteit in de speelwijze van de selectieteams. Hoe gaan we de bal op eigen speelhelft al combinerend over de middenlijn krijgen, én balbezit houden. En hoe gaan we de bal op de helft van de tegenstander afpakken?
De JO13 en JO15 bouwen op eigen helft al op dezelfde manier op. Bij de JO17 en JO19 gaan we die speelwijze vanaf de winterstop introduceren. De trainers zijn er enthousiast over, dan is er draagvlak. Als we er een rode draad in hebben aangebracht bij de selectieteams, gaan we het delen met de niet-selectieteams, die het – als ze willen - mogen kopiëren. Ik kan ze daarbij helpen.
De trainers van JO19 en JO17 zijn nu lijstjes aan het maken en vermelden daar per speler in welke individuele vaardigheden zij de spelers de 2e helft van het seizoen gaan helpen zichzelf te ontwikkelen. Bij de onderbouw, JO11, JO9, JO8, JO7 richten we ons nog niet op speelwijze, maar op het aanleren van de individuele vaardigheden. We zijn nu bezig om met de trainers en coaches in de onderbouw de 5 speerpunten te bespreken waarop we de spelers willen coachen. Ik ben stellig van mening dat je spelers beter véél kunt vertellen over wéinig onderwerpen, dan zomaar van alles roepen want wat hebben de spelers daar uiteindelijk aan? Als het onze coaches lukt om zich te bepérken tot het coachen op 5 speerpunten, dan zijn ze van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de kinderen.
De punten zijn:
1) iedereen helpt mee aanvallen, we maken het speelveld groot
2) iedereen helpt mee met verdedigen, niemand blijft voorin balletjes afwachten
3) als we de bal verliezen lopen we vooruit richting de bal om hem zo snel mogelijk weer af te pakken. als ze wat ouder zijn noemen we dat ‘druk vooruit zetten’
4) als we een uitbal mogen nemen, doen we dat zo snel mogelijk en in uiterlijk 3 tellen. Dat doen we omdat de tegenstander dan vaak nog niet goed georganiseerd staat. Een uitbal is eigenlijk een omschakelmoment van verdedigen naar aanvallen, want de tegenstander heeft de bal uitgeschopt. als ze wat ouder zijn zeggen we dat ze bij een omschakelmoment van verdedigen naar aanvallen snel diep moeten spelen. Dus ook dit is het aanleren van een vaardigheid in een makkelijke situatie ter voorbereiding op een vergelijkbare complexere situatie die zich in een wedstrijd vaak voordoet. Ik vraag wel eens aan een trainer na een wedstrijd of zijn team meer of minder balverlies leed dan de tegenstander. Helaas krijg ik zelden het goede antwoord. Beide teams lijden namelijk evenveel balverlies. Maar wat doe je met de bal in de tijd dat je ‘m hebt? En wat doe je als je de bal verovert? Dáár willen we onze spelers op voorbereiden.
5) als de tegenstander een hoekschop mag nemen, dekken we allemaal een mannetje Een hoekschop is een stilstaande situatie, als ze wat ouder zijn zeggen we dat ze bij balverlies direct de dichtst bijzijnde tegenstander moeten dekken. Dat is complexer want dan rolt de bal en moeten we zo snel mogelijk toch allemaal een mannetje dekken. Ontwikkelen gaat altijd van makkelijk naar moeilijk.
De keepers geven we keeperstraining, zowel voor de selectie- als de niet-selectieteams. We hebben een heel team aan keeperstrainers. En eerlijk gezegd ben ik er best wel trots op dat we daar ook Leo de Boer bij hebben zitten. Met alle respect natuurlijk voor de andere keeperstrainers, maar Leo is natuurlijk wel even 'een naam in Het Haagse' met een geweldige reputatie. Bij Wilhelmus was ik 4 seizoenen de hoofdtrainer en hij de trainer van onze keeper. Maar ook de andere keeperstrainers doen het goed, zijn lekker fanatiek.
Het kost veel tijd en ik ben blij dat we het leiden van deze processen met ons drieën doen. Bas Lut begeleidt de bovenbouw en Ron van Baaren de onderbouw. Zij kennen SVC’08 al goed, brengen andere kwaliteiten mee dan ik, en daardoor vullen we elkaar goed aan. Ik vind het belangrijk dat ook zij naar eigen kracht kunnen werken, dus ik geef ze veel vrijheid. Er is geen hiërarchische werkverhouding, we verdelen gewoon de taken. Bijkomend voordeel is dat we een Technische Commissie hebben met veel mensen. Robert Waterreus, Cor Mooijman, Rob de Roo, Bas Lut, Ron van Baaren, Michel Cilon, Henk Pronk, Patrick Janssen allemaal mensen die de handen uit de mouwen steken en wars zijn van enige profileringsdrang. Dat is lekker werken hoor! En dan hebben we ook nog eens een uitgebreide jeugdcommissie. Noem mij een club waar men net zo’n lage contributie rekent, net zoveel activiteiten organiseert, en gemiddeld op 4 spelers 1 begeleider heeft. We hebben namelijk 400 jeugdspelers, en 100 begeleiders."

Harold Tjaden, Hoofd Jeugdopleiding

Hoe luidt jouw visie m.b.t. het opleiden van jeugdvoetballers?
"Spelers moeten de baas worden over de bal. Dus veel techniektraining. Het aannemen van de bal, dribbelen, drijven, altijd van richting kunnen veranderen met de bal. Op latere leeftijd moet een speler in elke wedstrijdsituatie balbezit kunnen houden. Rob de Roo bij de ukkies en Ron Pondman bij de JO7 doen geweldig werk. Ze doen spelletjes met de bal. De bal is voor de spelers al een weerstand op zich.
Bij de JO8 en JO9 geven we nu 1x per week techniektraining aan de niet-selectieteams. Zij trainen dan met 9 teams samen, doen een circuittraining. Dat doen zij onder begeleiding van Baris Sahin, die al 10 jaar eigenaar is van een techniekschool. Baris bepaalt de oefenvormen en vertelt de trainers waar zij op moeten letten. Na 10 minuten draaien spelers en hun trainer door naar de volgende oefenvorm. We zien spelers echt beter worden. Ik wil dat ook bij de JO11 teams gaan doen. En ik wil dat er een techniektrainer komt die tijdens de teamtraining een paar spelers er even tussenuit haalt en hen dan individueel aandacht geeft door bijvoorbeeld de aanname van de bal te verbeteren. Ik ben van mening dat je zeker in de onderbouw je netten breder moet uitzetten. Want bij veel clubs lopen er talenten in de niet-selectieteams. En ik weet het... het komt vaak voor dat we de besten in het selectieteam zetten, en dat geselecteerde groepje gaan we beter maken. En dat zal waarschijnlijk ook wel lukken want alles wat je water geeft groeit. Maar ik vrees dat we dan talententen ten onrechte achter stellen of zelfs definitief buitenspel zetten. Want mag je zomaar op een speler van 7, 8, 9 of 10 jaar oud een etiket met ‘talentvol’ of ‘niet-talentvol’ plakken? Ik ben daar niet zo zeker van. Het maakt op die leeftijd heel veel uit of je in de eerste zes maanden van een jaar bent geboren of een laat-rijper bent die in november of december is geboren. De laatrijpers gaan die (fysieke en mentale) achterstand inhalen op latere leeftijd, dat is echt wel iets om rekening mee te houden vind ik."

Wat zijn je doelen voor de korte termijn (1 jaar) en voor de middellange termijn (1-3 jaar)?
"Doordat ik continue met het eindresultaat voor ogen werk ben ik pro-actief en blijf ik in staat om hoofd- van bijzaken te scheiden. Ik vind het leuk om leiding te geven. Dat is anders dan managen. Een manager kijkt of de dingen goed worden gedaan. Ik kijk of we de goede dingen doen.
Voor de korte termijn moeten we de positieve sfeer die er heerst houden, dat is heel belangrijk en bewaak ik goed. Trainers moeten zichzelf willen blijven ontwikkelen, ik kan ze daarbij helpen, de verantwoordelijkheid blijft bij de trainers zelf. Mijn telefoonnummer en emailadres staan op de website, ze kunnen mij allemaal bereiken. Maakt mij niet uit welk team zij trainen, ik ben voor allen beschikbaar.
Structureel willen we per seizoen minimaal twee jeugdspelers bij het eerste elftal afleveren. Thomas Hughes is tussentijds al overgeheveld, dat is een mooi compliment voor Robin den Dulk en Hans van Zaanen, de trainers van JO19 die hem daarvoor hebben klaargestoomd. Justin Penders heeft de voetballende kwaliteiten om volgend seizoen in het eerste te spelen.
We willen de meisjesteams laten groeien, zowel kwantitatief als kwalitatief. Onder leiding van Patrick Jansen doen Emma Haasnoot en Eva Bakker fantastisch werk, samen met Debora Oosterbaan, Mara van Veghel en Maaike Spaans. Ik zie door de hele vereniging veel enthousiasme bij de dames- en meidenteams.
Voor de langere termijn gaan we de selectieteams Hoofdklasse laten spelen. We gaan de kwaliteit van coachen naar een hoger niveau tillen. Wat ziét, zégt en doét de coach om de wedstrijd in zijn/haar voordeel te beïnvloeden? We kunnen ons nog verbeteren om kennis en vaardigheden onderling met elkaar te delen. Openstaan voor elkaars ideeën, kwetsbaar opstellen. De communicatie naar ouders kan bij sommige teams nog beter. We moeten ouders helder informeren over wat we met de spelers bespreken, en wat we in het veld van de spelers verwachten.
Al met al genoeg te doen. We zijn ambitieus, maar het is geen blinde ambitie. Onze cultuur, waarin we oog houden voor het plezier van alle 400 jeugdspelers in 35 teams, vinden we ook belangrijk. Logisch dat het dan wat langer duurt. Maar alles wat langzaam groeit, blijft langer. We zijn op de goede weg."

Trainer Patrick Janssen geeft uitleg aan de ME1

Bezoek onze Facebook pagina.

Reacties

Onderstaand vind je alle reacties op dit nieuwsbericht en de mogelijkheid om zelf een reactie toe te voegen. Een reactie verschijnt niet direct op deze pagina, deze moet eerst worden goedgekeurd door de beheerders van de website.

Reactie toevoegen

Recente Uitslagen

16-02 TAVV 1 - SVC'08 1 2-2
16-02 RKAVV VR2 - SVC'08 VR1 2-6
16-02 RKDEO 1 ZA - SVC'08 8 1-2
16-02 DSO JO19-3 - SVC'08 JO19-2 4-2
16-02 SVC'08 VR2 - Wilhelmus VR1 1-3
16-02 HBS JO19-2 - SVC'08 JO19-1 4-2
16-02 Noordwijk 3 - SVC'08 2 2-1
16-02 Forum Sport JO17-5 - SVC'08 JO17-3 3-3
16-02 SVC'08 5 - Haagse Hout 2 5-2
16-02 SVC'08 6 - Quick Boys 15 2-2
Meer uitslagen

Hoofdsponsor

Jeugdsponsor

Laatste Tweets

Zondag 17 februari 2019
RT @anyboer: Stijn en Marik zijn beiden belangrijk met assist en doelpunt in de 0-2 uit overwinning bij Woubrugge met @SVC_08 Jo12-1. https…

Zondag 17 februari 2019
RT @anyboer: @SVC_08 Jo15-1 verliest in harde wedstrijd met 3-2 uit bij DoCos na ongelukkige 3-0 achterstand. https://t.co/eKcFE0Cqg4

Zaterdag 16 februari 2019
Het verslag van de wedstrijd TAVV- SVC'08 is te lezen op de website: https://t.co/qG2wsg4h89 https://t.co/r9seOFRFPSSponsors

Esso ScheveningenEVE maatvoeringKika KInderen KAnkervrijTK TrainingskampenNotariskantoor Ellens & LentzeASTA CasinoHG HuizenbeheerEigendaal & van RomondtCafé De RenbaanING
Boeg NauticZuurmond WoninginrichingHBK belastingadviseurs & accountantsTheo's busreizenZarautzDe Rijk magazijninrichtingDe LensBeltonaKoop bij de sponsors van SVC'08